Suvun vaiheet

Sukunimen tausta

Matikainen on tyypillinen etunimestä muodostettu sukunimi, joka on muotoutunut Matti-nimen Matikka-muodosta.

Kiteen Matikaisten taustaa

Kiteen Matikaiset on vain yksi osa kaikista Suomen yli 3000 Matikaisesta. Vielä ei ole edes arvioitavissa, kuinka suuri osa kaikista on kiteeläisiä. Kiteen Matikaisten juuret johtavat Taipalsaaren Jänhiälän kylässä asuneeseen Suni Hannunpoika Matikaiseen, joka mainitaan ensimmäistä kertaa vuonna 1600. Suni Hannunpoika esiintyi Jänhiälässä viimeisen kerran vuonna 1633 ja samana vuonna hänet mainittiin ensimmäistä kertaa Säämingin Ritosaaressa karjaveron maksajana.

Vuonna 1635 Suni Matikaisen taloudessa asuivat pojat Olli ja Tuomas perheineen. Olli Suninpoika hävisi henkikirjoista vuoden 1650 jälkeen. 1650-luvulla taloutta edustivat kolmas veljes Paavo Matikainen sekä hänen vävynsä Heikki Hiljakainen. Ritosaaren Matikaiset ajautuivat monien muiden sääminkiläisten tavoin taloudellisiin vaikeuksiin 1650-luvulla. Velkaantuminen kävi ylivoimaiseksi, ja Matikaiset muuttivat Ritosaaresta vuoden 1661 kuluessa.

Vuosina 1666-1667 Paavo Matikainen esiintyi useamman kerran Kiteen käräjillä. 1660-luvun veroluettelossa Paavo mainittiinkin asuvaksi Kiteen Kangasjärven kylässä. Paavon pojista Mikko, Erkki ja Paavo jatkoivat sukua Kangasjärvellä. 1660-luvun veroluettelossa myös Paavon veljenpoika Matti Tuomaanpoika oli Kiteen Matkaselän kylässä. Suku muutti pysyvästi Kiteelle.

Kiteen ympäristössä tavataan runsaasti Matikaisia. Lähimpänä Kangasjärveä on naapuripitäjän Ruskealan Kaalamon kylä, jossa Matikaisia oli ainakin jo 1700-luvun puoleenväliin mennessä. Matikaisia esiintyi 1700-luvulla myös Sortavalassa, Pälkjärvellä, Uukuniemellä, Jaakkimassa ja Tohmajärvellä. Näissä pitäjissä esiintyvien Matikaisten osoittaminen alun perin samaksi suvuksi on kuitenkin erittäin vaikeaa, sillä tuolta ajalta asiakirjoja on vähän.

Kangasjärveltä suku levisi vähitellen Kiteen muihinkin kyliin. Erkki Paavonpoika Matikaisen poika Olli (s. 1701) asettui Säynejärvelle. Sukua asettui myös vähäisissä määrin Satulavaaran kylään ja 1800-luvun puolella Riihijärven, Jaakkiman, Kantosyrjän ja Juurikkajärven kyliin. Avioliittojen kautta naispuoliset Matikaiset muuttivat Kiteen eri kyliin ja 1900-luvulle tultaessa Matikaisia löytyy jo lähes kaikista Kiteen kylistä. Kangasjärvi oli kuitenkin edelleen Matikaisten pääasuinpaikka.

Sotien jälkeen suvun lähes 300 vuotta vanha asuinpaikka Kangasjärvi jäi rajan taakse. Matikaisten oli muutettava pois. Monen asuinpaikka löytyi muualta Kiteeltä, mutta muuttoliikettä oli myös kauemmaksi. Tällä hetkellä suurin osa Kiteen Matikaisten suvusta asuu Kiteellä tai muualla Pohjois-Karjalassa sekä pääkaupunkiseudulla.

Siljanderit ja Sarasteet

Vuonna 1856 Juho Ollinpoika Matikainen (s. 1837) muutti Kiteen Juurikkajärven kylästä Sortavalaan hankkimaan nahkurin ammattia. Sortavalassa ollessaan Juho muutti sukunimensä Siljanderiksi. Sortavalasta tie johti Viipurin kautta Jääskeen Kuurmanpohjan kylään, mihin hän asettui asumaan. Juho kuoli vuonna 1899 ja hänelle syntyi 12 lasta. Lapsista 7 jäi henkiin ja osa heistä muutti nimensä Sarasteeksi vuonna 1907. Näitä jälkeläisiä asuu nykyisin lähinnä Joutsenon ja Imatran seuduilla.

Matikaisen suvun vanhemmasta historiasta voit myös lukea Olli Matikaisen tutkimuksen (Genos 1999/4)